ארגון חדרי ילדים בעידן של עומס גירויים

כתבה: אורית פינצ'בסקי, מרפאה בעיסוק, M.Scrload

ריפוי בעיסוק  – שינויי והתאמות סביבה 
ילדים בכל הגילאים נמצאים בחדרם מספר לא מבוטל של שעות היום. בחדר הזה הם משחקים, רבים, לומדים, ישנים ומתפתחים. בעולם המודרני הילד צריך להתמודד גם בבית עם עומס בלתי נדלה של גירויים חזותיים, שמיעתיים, תחושתיים וסכנות לחבלות ופציעות בבית. כדי שהילד יהיה מסוגל לעבד את חלק מהגירויים ולא לחוות עומס יתר וכדי שיתפתח בסביבה בטוחה, חשוב לעצב עימו חדר ילדים נעים, מאורגן ובטיחותי.

טיפים לארגון חדרי ילדים והפחתת עומס גירויים:
שולחן כתיבה
: קנייה של שולחן לימודים לילד הוא דבר חשוב. כאשר מדובר בילד צעיר מומלץ לשקול קנייה של שולחן מתכוונן (שניתן להנמיך או להגביה) היות והילדים גובהים מאוד מהר. באופן כללי גובה השולחן צריך להיות כמחצית מגובה הילד וגובה הכיסא צריך להיות כשליש מגובה הילד. חשוב לוודא שבעת הישיבה הילד מסוגל להגיע עם רגליו לרצפה בקלות או שיכול להסתייע בדרגש בגובה מתאים כדי להגיע לרצפה. בצורה זאת נוודא שהילד יוכל להתרכז במה שמשחק או לומד ולא במציאת תנוחה נינוחה ויציבה. במידה ולילד יש הפרעות קשב וריכוז חשוב לשים את השולחן מול קיר חלק (לא מול חלון או כניסה לחדר), לרוקן את השולחן מחפצים (משחקים, דפים) ולהשאיר עליו רק מתקן עם כלי כתיבה בודדים. בצורה זאת תבטיחו הפחתה של מסיחים בזמן הכנת שיעורי בית, משחק וכל פעילות אחרת ליד שולחן ותשיגו טווחי קשב טובים יותר.
אזור משחקים: המראה של חדר שבו פזורים אין סוף משחקים הוא מראה שכיח למדי בחדרי ילדים. הדרך הטובה ביותר להימנע מבלגן הוא לקבוע יחידות מיקום ואחסון לסוגי משחקים שונים. ניתן לקנות ארונית מגרות ולהחליט יחד עם הילד אלו סוגי משחקים/בובות הולכים לכל מגרה. עדיף להתקין ארונית סגורה שבה יוכנסו המשחקים. חשוב לוודא שהילד מבין כיצד לסדר את הצעצועים לפי סוג המשחק וששומר על הרגלי הסדר. פיתוח הרגלי סדר בגיל צעיר הוא דבר שהופך בגיל מבוגר להרגל מושרש וקל לביצוע. במידה ולילד יש הפרעות קשב וריכוז מומלץ לאחסן את כל המשחקים בארוניות סגורות ואטומות. בצורה זאת תבטיחו שהילד לא יהיה יוסח בקלות ממשחקים שונים בחדר ולא יטה לקפוץ ממשחק למשחק.
עיצוב החדר: ילדים רבים רוצים לתלות על הקירות ציורים ותמונות רבות. כדי ליצור אווירה מאורגנת ולא עמוסה מדי (רלוונטי מאוד לילדים עם הפרעות קשב וריכוז) אפשר לבחור עם הילד מספר תמונות ,רצוי בהקשר דומה ולתלות אותם על הקיר. אם יש הרבה תמונות וציורים שהילד רוצה לתלות אפשר להחליט כי כל מספר חודשים משנים את תמונות החדר לנושא חדש, מורידים תמונות בהקשר אחד ותולים תמונות בהקשר אחר.
מיטת ילדים : המיטה צריכה להיות בראש ובראשונה בטיחותית. אם הילד נוטה ליפול בלילה חשוב מאוד שיהיה קרש חיצוני תומך ושטיח רך לצד המיטה. בנוסף, חשוב לוודא שהמזרון הוא מזרון נוח שנותן תמיכת גוף מתאימה לילד. חשוב לוודא שבין המיטה לדלת היציאה של החדר אין מכשולים במידה והילד קם בלילה לשירותים.
תאורת החדר: חשוב לוודא שתאורת החדר מספיק חזקה נמצאת במרכז החדר, אינה מסנוורת וכמובן חסכונית באנרגיה. מומלץ לשים מנורה קטנה גם על שידה ליד המיטה כדי לעודד קריאה לפני השינה.
לסיכום, חלק מהרעיונות לארגון החדר נראים ברורים וחלק פחות, אך יחד עם זאת לא תמיד יש זמן ומודעות ליישמם. בעולם המהיר ומלא הגירויים ארגון החדר והפחתת מספר הגירויים אליהם נחשף הילד בו זמנית חיוני ביותר כדי לאפשר לילד להתמקד בעיסוקיו העיקריים (משחק, למידה ותנועה) בצורה בטיחותית.

צור קשר
loading

1-700-70-80-43


xshavir@gmail.com